Socialiser din hvalp for at give den den bedste start på livet

“Socialisering”. Det lyder som et stort og vigtigt ord – og det er det også, fordi det drejer sig om at sikre, at din hvalp vokser op og bliver en omgængelig voksen hund, som får det meste ud af livet.

Nu, da du har påtaget dig ansvaret for en hvalp, skylder du den at sørge for, at den bliver en veltilpasset hund, som har det godt sammen med både mennesker og andre dyr.

Det er aldrig for tidligt at begynde socialiseringen

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at socialisere en hvalp tidligt. Men det gode er, at det er nemt og forhåbentligt sjovt både for dig og for hvalpen. Det eneste, du skal gøre, er at tage den med rundt omkring så meget og så tidligt som muligt. Da den første vaccination finder sted, når hvalpen er omkring seks til otte uger gammel, kan du tage den med ud tidligere end nogensinde. Undlad dog at prøve at gøre det hele på én gang, men start med at opbygge hvalpens nye erfaringer gradvist.

Din hvalp og andre mennesker

Det lyder måske meget åbenlyst, men mennesker er forskellige, har forskellig alder, udseende og størrelse. Og din hvalp skal helst møde dem alle. Den skal vænne sig til fremmede, men pas på, at de ikke overvælder den med for stor begejstring og for mange kærtegn.

Det er også vigtigt, at hvalpen lærer at omgås børn. Selvom der ikke er børn i huset, skal du sørge for, at hvalpen møder børn udenfor. Du kan for eksempel gå tur med den i nærheden af en skole, hvor børnene helt sikkert af sig selv vil komme hen og snakke med den søde lille hvalp. Men husk, at hvalpe kan blive trætte meget hurtigt, så sørg for at disse møder er rimeligt korte, så hvalpen får tid til at hvile sig.

Lad hvalpen gå i hundene

Et vigtigt aspekt ved socialiseringen er at lade din hvalp møde andre hunde, både voksne hunde og hvalpe. Det er imidlertid vigtigt, at den møder andre dyr, som du er sikker på er socialiserede. En ubehagelig oplevelse kan påvirke hvalpen resten af livet.

Når hvalpen omgås voksne hunde, lærer den at respektere de ældre, og hvalpen kan også blive sat på plads af en ældre hund, hvis den bliver lidt for vild.

Men pas på, at din hvalp ikke bliver overvældet af en større, legesyg hund. Den skulle nødigt blive bange, så sørg for, at du er i nærheden og kan bøje dig ned til hvalpens niveau, så den har et sted at søge tilflugt, hvis det bliver nødvendigt.

Der er ingen grund til, at hvalpen ikke skulle møde andre firbenede venner som f.eks. katte, heste og andre husdyr. Den slags møder giver bonus, når hvalpen vokser op som en tillidsfuld og venlig hund.

Din hvalp og nye steder

Som en del af socialiseringsprocessen skal du vænne hvalpen til forskellige miljøer, steder og lyde. For en hund, som har det godt med mennesker, bør det ske helt naturligt. Væn hvalpen til at være i byen, på landet, i trafikken og til at køre i bil. Det bør være en sjov og spændende oplevelse for jer begge, når blot du husker ikke at gøre det hele på én gang.

Hvis du har brug for at vide mere om socialisering, så vælg omhyggeligt dit træningssted med instruktør, som har fokus på netop dette område.

Hvis du vil arbejde med Nose Work – vandsøg og lignende, så er miljøtræning en kæmpe del af forberedelsen og den evige vedligeholdelse for din hund. Du kan ikke starte for tidligt – det vigtigste er, at du læser din hund for, hvor længe den skal være i det pågældende miljø – så det fortsat er positivt.

Personlig Coach

“MindDog giver dig værktøjerne, så du kan se, hvorfor det er super vigtigt, at du er 100% klar, når du ønsker forandring.”

Iben Krarup Pedersen – Nr. Broby
TLF. +45 24 60 33 12